Chcete byť zdraví a vitálni? Bez železa to nepôjde.

Ak sa necítime dobre a máme slabšiu kondíciu, alebo nás bolí ucho, len zriedka to spájame s nedostatkom vitamínov a stopových prvkov. Organizmus nám pritom vysiela signály, ktoré by sme nemali brať na ľahkú váhu.
Ak máme v krvi primálo železa, sme ,,nedokysličení“. Pociťujeme únavu, oslabenie, sme ospalí, podráždení, máme problémy s koncentráciou a trpíme bolesťami hlavy. Na prelome zimy a jari náš organizmus pracuje s dvojnásobným úsilím. Je oslabený mrazmi, vetrom, suchým vzduchom v prekúrených miestnostiach, zmenou stravovacích návykov. Na dôvažok musí bojovať so všadeprítomnými vírusmi a baktériami. Tohtoročná jar veľmi pripomína rizikové obdobie, preto mu musíme zabezpečiť dostatočné množstvo nevyhnutných vitamínov a minerálov. Jedným z najdôležitejších je železo, ktoré nielen predchádza anémií, ale takisto posilňuje našu celkovú odolnosť.
Bez železa to nejdeBez železa neprebieha tvorba hemoglobínu, kyslík sa nedostatočne rozvádza krvou do všetkých častí tela. Takisto je železo nevyhnutné pre tvorbu nových krvných buniek. Nedostatok železa prejavuje dýchavičnosťou, lebo srdce a pľúca musia pracovať rýchlejšie, aby sa príjem kyslíka do tela zvýšil. Jeho nedostatok súčasne znižuje odolnosť organizmu voči infekciám, pretože enzýmy, ktoré viažu železo sú potrebné na syntézu DNA, RNA a kolagénu, vďaka ktorému máme zdravé ďasná, šľachy, zuby a kosti. Z toho vyplýva, že ak máme železa málo, negatívne sa to odráža aj na vzhľade človeka. Pokožka je bledá, suchá, prejavuje sa sklonmi k podráždeniu, nechty sa lámu a rozdvojujú a vlasy akosi začínajú rednúť a smutne ovísajú okolo bledej až zelenkavej tváre. Trvalý nedostatok železa sa prejavuje chronickými zápalmi stredného ucha, ďasien, zápalmi pokožky a veľkou vyčerpanosťou.
Kde ho hľadaťŽelezo sa nenachádza – ako sa často usudzuje – iba v mäse, ale takmer vo všetkom, čo jeme. Najviac ho obsahuje pečeň ( nie je vhodná pre tehotné ženy a ženy, ktoré chcú otehotnieť) kakao a strukoviny, sušené ovocie ( najmä marhule), celozrný chlieb, vaječné žĺtky, tmavá listová zelenina. Keď sa oslabený organizmus domáha väčších dávok železa, mali by sme jedávať čo najviac fazule, sóje, bôbu. Naše staré matky zvykli večer pichnúť do jablka železný klinec a ráno ho zjedli. Jablko bolo takto obohatené dennú dávku železa.
Čo pomáha a čo škodíOrganizmus zužitkuje železo až desaťkrát lepšie, ak sa v našej strave ocitne aj veľa (až 200 mg denne) vitamínu C. Preto je vhodné spolu s mäsom a strukovinami jedávať aj surové ovocné a zeleninové šaláty. Obsahujú nielen mnoho vitamínu C, ale aj dostatok vlákniny.
- Vstrebávanie železa spomaľuje okrem iného vápnik, zinok ako aj tanín (nachádza sa v čaji) a acylpyrín.- Príčinou nedostatku železa môže byť často konzumácia veľkého množstva bieleho pečiva, sladkostí a fast-foodu.
Vedci poznajú aj chorobu z prebytku železa tzv. siderózu. majú ju zväčša alkoholici, lebo niektoré nápoje majú v sebe železo z nádob, v ktorých ich kvasia. Druhá možnosť je častá transfúzia krvi, tretia ak si dieťa pomýli tabletky železa s cukríkmi a všetky zje. Choroba sa prejavuje sivou pokožkou. Ľuďom s nedostatkom železa sa neodporúča darovať krv. Mohla by sa im nebezpečne znížiť hladiny železa v krvi.
Nič netreba preháňať. Nadmerné množstvo železa a mangánu v potrave môže vyvolať Parkinsonovu chorobu. Na túto skutočnosť upozornila najnovšia štúdia vedcov z univerzity vo Washingtone. Prieskum stravovacích návykov pacientov s Parkinsonovou chorobou naznačil, že postihnutí konzumovali vo veľkom množstve potraviny, bohaté na železo a mangán. Oba stopové prvky vedú v organizme k uvoľňovaniu tzv. voľných radikálov, napádajúcich živé bunky. Americkí vedci sa domnievajú, že škodlivé radikály môžu ničiť aj mozgové bunky, a spôsobiť tak vznik Parkinsonovej choroby a možno aj iných ochorení centrálnej nervovej sústavy.
-
Múdrosť na dnes
„Nič neprekvapí ľudí viac ako zdravý rozum a jasné jednanie."