Streda 30. október, meniny má Šimon, Šimona

Nie je jogurt ako jogurt alebo zdravie z probiotík

Dnes človek len ťažko zistí, kde je pravda. Reklama hoci zo zákona klamať nesmie, robí to denne. A tak sa môže stať, že v snahe žiť zdravo kŕmite svoje telo jedmi. Pre príklady netreba chodiť ďaleko. Jednému z neustále z reklamy svietiacemu jogurtu už v mnohých krajinách zakázali prezentovať sa svojimi zdraviu prospešnými účinkami, pretože ani po rokoch sa nijaké nedokázali. Tí, čo spočiatku uverili, vedia, že účinky mal iba v prípade placeba. Ja osobne milujem náš oravský smotanový jogurt, ale máločo o ňom viem. Na Slovensku nie sme ešte schopní pochváliť sa niečím naozaj dobrým. Iné je to v prípade bulharského jogurtu, o ňom a jeho účinkoch vie všetko Ing. Ľubica Kuttnerová. Tak som ju vyspovedala.  

-

Ako je to s probiotickými baktériami, o ktorých sa v súvislosti s jogurtom toľko hovorí?

V zdravom organizme majú probiotické baktérie v črevnej flóre 85% zastúpenie. Vďaka nim v črevách trávenie prebieha správne. Úbytok vhodných probiotických baktérii priamo vplýva na zhoršenie trávenia, zníženie imunity, nárastu zdrav. problémov, k nedostatku niektorých vitamínov, predovšetkým skupiny B, a K. V črevách a celom organizme máme cca 1500 druhov mikroorganizmov Niektorí autori uvádzajú aj vyšší počet, lebo ich množstvo stúpa vďaka používaniu chémie pri pestovaní a spracovaní potravín. V trávení ich je cca 800 druhov, ale preskúmaných bolo cca 200 druhov. WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) uznáva len 10 prospešných probiotických bakterii trávenia - 9 živočíšnych – nachádzajú sa v črevách cicavcov a 1 rastlinnú -Lactobacillus Bulgaricus. V potravinárstve a farmácií sa dnes používa najčastejšie cca 15 druhov probiotických baktérií. Ostatné z preskúmaných baktérií boli označené za neutrálne alebo nevhodné. Neutrálne baktérie sa pri premnožení stávajú pre organizmus nevhodné. Zvyšných okolo 1300 je nepreskúmaných.

Znamená to, že nie sú načítané v portfóliu diagnostických prístrojov?

Pravdepodobne nie.

Dnešné potraviny sa pestujú prevažne ako monokultúry - na veľkých plochách len jeden typ rastliny, kvôli vyšším výnosom...

Práve preto sú ľahšie napádané škodcami a práve preto viac chemicky hnojené. Hnojením sa znižuje a zabíja život pôdnych baktérií, húb, rôznorodého pôdneho malého živočíšstva. Tým sa skoro úplne preruší prirodzený kolobeh prijímania a výmeny živín rastlinami v pôde. Existencia tohto mikrosveta je veľmi dôležitá, lebo len vďaka nemu môžu rastliny pripraviť živé a esenciami nabité látky. Vďaka fotosyntéze v listoch a ostatnými prírodnými dejmi medzi Zemou a Nebom sa v rastlinách vytvoria minerály, vitamíny, bielkoviny, tuky, sacharidy a dôležité esencie. Monokultúrne pestované rastliny kvôli narušeniu prirodzeného kolobehu výmeny a tvorby živín, získajú z pôdy len nepatrnú časť potrebných látok, aj tie sú tvorené prevažne z chemických hnojív. Pri GMO rastlinách spotreba chemického hnojiva výrazne stúpa. Z tohto dôvodu sa naša dnešná monokultúrne dopestovaná strava nedá považovať za plnohodnotnú a prirodzenú.
Následne veľkochov hospodárskych zvierat využíva monokultúrne rastúce rastliny a aj možnosti synteticky pripravených látok, napr. antibiotík, hormónov..., navyše pre zvýraznenie chutí a vôní sa používajú tisíce aditív...

Táto neplnohodnotná strava zrejme najviac ohrozuje našu imunitu...

Samozrejme, spomenuté prvky v strave, súčasný spôsob života – elektrosmog, znečistenie ovzdušia, menej pohybu...vedú k zanášaniu organizmu a ubúdaniu množstva probiotických baktérií a preto k zlému a nedostatočnému natráveniu potravy. Nedostatočne natrávená strava začne v čreve hniť a kvasiť, zvýši sa plynatosť. Množia sa plesne, vírusy, hnilobné baktérie, ktoré tiež trávia prijatú stravu. Výsledkom ich trávenia sú toxíny. Toxíny sú krvnými cestami roznášané do celého organizmu. Organizmus sa snaží nevhodných prvkov zbaviť pomocou čistiacej funkcie pečene, obličiek, lymfatického a dýchacieho systému. Pečeň je veľmi zaťažená už trávením, Telo aj mozog sú konzumovaním spomenutej stravy zle vyživované, napr. hnedé farbivá – čokoládové náhrady, sú viazané na stužený tuk...náš mozog a nervy sú budované prevažne z tuku...preto sa odporúčajú mastné kyseliny s krátkym reťazcom, éterické. Naopak stužené tuky, teda s dlhým reťazcom, spomaľujú prenos informácií, preto sa znižuje reaktivita mozgových a nervových buniek, čoho dôsledkom je napr. aj hyperaktita detí, neproduktívne, depresívne myšlienky...

Vieme, že pri vzniku všetkých autoimunitných ochorení asistuje na začiatku ochorenia vždy narušená, poškodená a zhoršená činnosť črevného traktu, ako vraví čínska medicína, črevá sú náš druhý mozog. Takže astma, alergie, cukrovka úzko súvisia s tráviacim traktom...

Aby sme pomohli obnoviť črevné prostredie, je potrebné konzumovať probiotické (pro bio-pre život) potraviny. Problémom dnešných probiotických potravín je ich predĺžená trvanlivosť a preto je otázne množstvo a životaschopnosť probiotických baktérií. Pri výrobe niektorých dnešných probiotických produktov je v EU povolene klonovanie...  Moje skúsenosti sú také, že záruku môžem dať len na to, čo poznám. Dávam do pozornosti bulharské rastlinné probiotiká fy Daflorn, sú vyrábané originálnou priemyselnou biotechnológiou, ktorá je maximálne blízka prírode. Probiotické baktérie v ponúkaných produktoch si zachovávajú svoju účinnosť niekoľko rokov odo dňa výroby. Sú klinicky testované, neobsahujú žiadne konzervanty a ani geneticky modifikované zložky. Zabezpečuje sa zachovanie silného ozdravujúceho účinku pre pleť i organizmus. Základom probiotika je špecifická probiotická rastlinná baktéria Lactobacillus Bulgaricus – LB. Vyskytuje sa iba na území Bulharska. Aby sa zachovala životaschopnosť tejto baktérie mimo územia BG, je obalená minimálne všetkými aminokyselimami a jednoduchými - karamelizovanými cukrami. Karamelizované cukry pôsobia v našom trávení zásadito, neprekysľujú organizmus. Obal v niektorých produktoch tvoria navyše aj tuky- mastné kyseliny, minerály, vitamíny a stopové prvky. Je zachovaný vhodný pomer mastných kyselín, pre činnosť lymfy. Krvou donesieme živiny k bunke. Lymfou odvedieme odpad.

Bulgarian_Yogurt_4f835c1116eadNachádza sa Lactobacillus Bulgaricus bežne v našom tráviacom trakte?

Bežne sa táto rastlinná probiotická baktéria v našom tráviacom systéme nenachádza. Dostáva sa do organizmu stravou, ktorá ju obsahuje – napr. originálnym bulharským jogurtom, pripadne probiotikami. Pravý bulharský jogurt poznáme jednoducho, v uzavretom obale by na 3. - 4. deň praskol. Ostatné vhodné probiotické baktérie sú živočíšne, máme ich bežne v črevnom trakte, tak ako každý cicavec.

Odkiaľ pochádza jogurt?

Jogurt je trácke slovo, znamená tvrdé mlieko. Tráci žili na územi dnešného Bulharska pred 7000 rokmi. Ich civilizácia bola o 1000 -1500 rokov staršia od civilizácie Egypta a Mezopotámie. ...denne konzumovali jogurt, víno, chlieb a med. Dožívali sa 120 -130 rokov. Kňazi až 150 rokov. Boli silní, zdraví a vysokí. Poznali písmo, poznali technológie spracovania kovov. Ako prišli na výrobu jogurtu nie je známe. Výroba sa traduje generáciami.
Jogurt vzniká mliečnym kvasením po pridaní dvoch baktérii mliečneho kvasenia - Lactobacillus Bulgaricus - LB a Streptococcus Thermophilus - ST. Obe baktérie sú súčasťou dovážaného bulharského produktu. Jogurt nevznikne ponechaním mlieka na vzduchu, musí byť pridaný zákvas -predchádzajúci jogurt. Jogurt nevznikne za pomoci len jednej zo spomenutých baktérii. (Naše kyslé mlieko, ktoré vzniká ponechaním mlieka na vzduchu by v BG nikto nepil, považovali by ho za pokazené. Sú v ňom len živočíšne probiotické baktérie, ktoré tvoria len L+ plus mliečnu kyselinu, ktorej množstvo nie je regulované. Vysoké dávky L+ mliečnej kyseliny náš organizmus prekysľujú.)
Probiotické baktérie sú baktériami nášho trávenia – najprv sa strava trávi v žalúdku kyselinami, v 12-torniku sa strava neutralizuje, aby v čreve mohla byť ďalej spracovaná probiotickými baktériami. To, čo po natrávení pre nás prichystajú probiotické baktérie, je pre nás priaznivé, vhodné. Zároveň probiotické baktérie ničia choroboplodné zárodky nimi vyprodukovanou mliečnou kyselinou..Naše živočíšne probiotické baktérie tvoria L+mliečnu kyselinu, L.Bulgaricus D-mliečnu kyselinu. D-mliečna kyselina je najsilnejšia, má najväčší protirakovinový efekt. Preto prítomnosťou L. Bulgaricus v čreve sa prirodzene zlikvidujú aj také patogény, ktoré by naše probiotické baktérie nezničili. V porovnaní s ostatnými Laktobacilmi má L.Bulgaricus aj iné blahodarné účinky. Bolo dokázané, že má nesmierne silné baktericídne účinky, čo znamená, že látky ktoré vylučuje, teda prírodné antibiotiká sú najefektívnejšími v porovnaní s ostatnými Laktobacilmi.... Aby sme boli zdraví, potrbujeme mať v tele 80-85% probiotík..
V čreve máme aj iné mikroorganizmy a ostatné baktérie, vírusy, plesne, kvasinky...aj oni žijú z našej stravy. To čo vylúčia je pre nás toxín. Všetky živiny z čreva sa krvou dostávajú do pečene, kde sa krv čistí. K srdcu musí ísť krv čistá. Na čistení krvi ďalej spolupracuje aj oblička a slezina...

To máme jesť jogurt denne?

Bulhari si pripravovali jogurt denne, dávku za jeden deň zjedli. Jogurt jedli ku každému jedlu, viac krát denne. V pravom jogurte kvasenie prebieha neustále, stále sa tvoria kyseliny mliečneho kvasenia, pribúda voda v jogurte. L Bulgaricus tvorí D - mliečnu kyselinu a ST tvorí L+. Množstvo mliečnej kyseliny je na začiatku regulované. Najvhodnejšie zloženie mliečnych kyselín v jogurte je počas prvého dňa. Preto čerstvý jogurt chutí skôr sladko, ako mlieko, je málo kyslý. Jeho konzistencia je tuhá, toho názov tvrdé mlieko. S pribúdajúcimi dňami množstvo mliečnych kyselín pribúda, pribúda aj voda. Nakoniec sa vo vyprodukovanej mliečnej kyseline L. Bulgaricus udusí. Preto je vhodné skonzumovať jogurt čím skôr.

Dá sa kúpiť aj v nejakej zakladajúcej, sušenej forme?

Áno. Ak chceme zopakovať liečivý účinok bulharských rastlinných baktérií, odporúča sa zopakovať spôsob dávkovania používaný po generácie. V dvoch kopcovitých lyžičkách suchého probiotika je 10g, čo je približne toľko probiotika ako v 3l jogurtoch.
Nachádza sa iba na rastlinách, v mlieku a mliečnych výrobkoch a niektorých prameňoch na území Bulharska. Pokiaľ rastlinu s L.Bulgaricus vyvezieme mimo územia Bulharska, začína L Bulgaricus degenerovať. Už na tretí deň stráca schopnosť množiť sa. Po týždni sa táto schopnosť stratí hoci rastlinka žije ďalej. Dôvod tejto zvláštnosti je pravdepodobne fakt, že táto časť Európy nebola nikdy v posledných dobách ľadových úplne zaľadnená. V iných častiach bol miestami ľad vysoký aj 2,5 km.
Ako jediná z vhodných probiotických baktérií tvorí D - mínus mliečnu kyselinu, ktorá má jedine v kooperácii s probiotickou baktériou Streptococus Thermophilus veľmi silný a vedecky dokázaný protirakovinový, detoxikačný, imunostimulujúci, antisklerotický, antibakteriálny efekt. Zároveň táto spolupráca pomáha aj ostatným probiotickým baktériám v črevách..
Bulharský laktobacilus má vedecky dokázanú najvyššiu priľnavosť k stene hrubého čreva. Niekoľkonásobne vyššiu oproti ostatým vhodným živočíšnym probiotickým baktériám. Čím vyššia priľnavosť - adhézia tým vyšší vplyv na imunitu...napr. Lactobacillus Casei –živočíšne probiotikum má priľnavosť k stene čreva 30 minút. LBulgaricus sa po skončení užívania z čreva vyplavuje 3-15 dní. Živočíšne probiotiká sa vylučujú pribežne spolu so stolicou.
Ako jediné probiotikum kolonizuje žalúdok, z jeho stien vytláča premnožený Helicobacter pilori, baktériu zodpovednú za vredy a rakovinu žalúdka. Druhé kyslé prostredie je ženská pošva. Preto sa tak osvedčil aj pri mykózach.

Tak ako mám rozumieť reklame?

To závisí od vás. Ja viem, že výrobky bulharskej fy Daflorn. obsahujú okrem probiotických baktérií aj všetky aminokyseliny získané z mlieka, nenasýtené mastné kyseliny, jednoduché cukry získané rozkladom mliečneho cukru laktózy, minerály, vitamíny a stopové prvky. Všetko sú to základné stavebné prvky zdravej stravy. Probiotiká tak spĺňajú parametre funkčnej náhrady stravy. Preto sa využíli ako náhrada stravy v prípade katastrofy v Černobile. Probiotiká zároveň podporujú tvorbu a vstrebávanie vitamínov. (Ak je dysbakterióza v čreve a preto je tam nedostatok probiotických baktérií, užívaním vitamínov napr. skupiny B v tabletkovej forme nedôjde k ich osvojeniu, len majú obličky viac práce. Na vstrebanie vitamínov skupiny B potrebujeme probiotické baktérie.) Vďaka užívaniu probiotika sa zvyšuje aj množstvo tráviacich enzýmov.
L.Bulgaricus štiepi laktózu - mliečny cukor, preto ovplyvnil, zmenil vývoj ľudstva. Mlieko zvierat bolo pre človeka nestraviteľné, až mliečnym kvasením vďaka LBulgaricus a Streptococus Thermophilus sa stáva stráviteľné. Jogurt je bohatý na ľahko stráviteľné bielkoviny, má vysoký obsah vápnika a vitamínu D. Vitamín D už človek nemusí získavať zo slnka, preto sa človek posúva severnejšie, pokožka bledne, objavuje sa nová rasa – beloch.
Lactobacillus Bulgaricus bol preverený tisícročiami civilizáciou Trákov. V antike Herodotos jogurt nazýva : " Liek Bohov a dar Bohov."
Pri odporúčanom pravidelnom užívaní, na základe vyšetrenia krvi, sa vykazuje zlepšenie zdravotného stavu, stúpajú hodnoty Th1, Th2, znižuje sa zlý cholesterol, zvyšuje dobrý cholesterol, nastáva zlepšenie pečeňových testov. Pacienti udávajú nárast energie, napr. necítili jarnú únavu, cítia sa mladšie, vitálnejšie, ustupujú bolesti, stuhnutia, zlepšuje sa spánok, menia sa chute - ustupuje chuť na mäso, sladké, zvyšuje sa záujem o zeleninu a ovocie, upravuje sa hmotnosť, znižuje chorobnosť, urýchľuje sa liečenie pri prechladnutiach a chrípkach – teploty ustupujú do 2.-3. dňa bez použitia ďalších farmaceutických produktov.
Pravidelné každodenné užívanie bulharského probiotika pomáha budovať našu imunitu. Pri dlhodobom užívaní je efekt viacnásobný.
Upozorňujem pacientov na nevyhnutnosť reverzií, bez ktorých prírodná liečba nie je možná. V našich telách je veľa záťaží a toxínov. Stúpajúca imunita si už na ne "trúfne", čo sa vníma ako napr. návrat starej choroby, bolesti, objavenie vyrážky, hnačky....V prípade reverzií treba pokračovať v užívaní probiotika, dávku probiotika treba zvýšiť, aby sa rýchlejšie pomohlo imunite. V prípade nejasností je možné konzultovať.

Je možné predávkovanie probiotikami?

Predávkovanie probiotikami nie je možné. Prirodná liečba probiotikami je bez nepriaznivých účinkov pre telo pacienta. Nevhodné je iba pre pacientov s fenylketonúriou.
V Bulharsku robili dlhodobé štúdie s pacientmi, ktorí boli závislí na heroíne a mali hepatitídy A,B,C. U nich pri doporučenom vysokom dávkovaní - prvý mesiac 6 lyžičiek -30g prášku Biomilk Hepanorma 6 -8 kapsúl Biomilk Hepanorm Forte denne, ďalšie mesiace sa dávkovanie znižovalo - napriek užívaniu drog regeneruje postupne pečeň, dochádza k vyliečeniu hepatitídy A,B,C, k odstráneniu vírusových a bakteriálnych záťaží. Dlhodobé sledovania boli robené aj na pacientoch, ktorí mali  rakovinu, vysoký cholesterol, osteoporózu, depresiu, silnú disbakteriózu čreva, časté zápaly močových ciest...Všade pôsobili kladne.
Na porovnanie účinnosti rôznych probiotík si môžeme urobiť jednoduchý test: po troch mesiacoch pravidelného užívania doterajších probiotík si dajte urobiť krvné testy. Ďalšie tri mesiace užívajte odporúčané množstvo Daflorn probiotík. Výsledky krvných testov porovnajte.

Aký dlhý čas treba na vyliečenie?

Je to individuálne. Zlepšenie cítia pacienti aj po prvej dávke, ale vyliečenie, definitívne, potrebuje čas. Väčšina z nás pracuje na plný výkon, dostatočne neregeneruje, ale zároveň potrebujeme od organizmu, aby sa "opravil" čo najrýchlejšie. Čím viac oprave a obnove venujeme času a prostriedkov, tým bude dokonalejšia a dlhšie vydrží.

Takže tabletky na posilnenie imunity nie sú nič pre vás?

Pokiaľ má imunitný systém dosť síl, vytvára pre telo vždy špecifické protilátky, ktoré nevyrobí žiadna chemická továreň na svete.

-

Pikoška na záver. V Bulharsku chovajú probiotikom aj včely. Nemajú žiadne choroby. Ich med dobre uchováva LBulgaricus.

Zhrnuté a podčiarknuté

Lactobacillus bulgaricus sa získava sa z rastlín len na území Bulharska. 
Lactobacillus bulgaricus je jediné probiotikum nesúce meno určitého geografického územia, Bulharska. 
Lactobacilus bulgaricus sa získava z kvetu bulharskej ruže, bodliaka, duba.

Účinok probiotík: stimulujú imunitný systém, znižujú cholesterol, majú antioxidačný účinok, majú antitumorový účinok obzvlášť pri hrubom čreve, zlepšujú prijímanie minerálov, syntézu vitamínov, syntézu hormónov, prijímanie proteínov, tukov a sacharidov, stimulujú rast organizmu, detoxikujú pečeň.

-

Erika Vincoureková

S ing. Kuttnerovou sa môžete stretnúť na Veľtrhu Beauty, Biostyl, Ezoterika 2015 v v areáli Incheby 1 – 3.októbra 2015.


Múdrosť na dnes

„Omyl je bez chyby."

Čítali ste už ?