Sója a výrobky z nej sú nebezpečné pre vývoj dieťaťa
Do ordinácie čínskeho doktora vstupuje Rastislav. Je to desať ročný hyperaktívny chlapec, s problémami v škole a najnovšie mu začínajú rásť prsia ako dievčaťu, za čo ho v škole šikanujú a vysmievajú sa mu. Zúfalá matka vsadila na alternatívnu liečbu.
Doktor sa pozrie na chlapca a pýta sa. Koľko razy do týždňa jedávate výrobky zo sóje?
Matka vysvetľuje, že sú vyznávači zdravej výživy, kravské mlieko u nich nenájdete. Ani syry. Pijú iba sójové mlieko, aj šľahačku a majonézu majú sójovú, rovnako ako jogurty a pravidelne jedávajú zdravé jedlá z tofu.
Takmer onemela od hrôzy, keď jej čínsky doktor oznámil, že za problémami jej syna je práve ona. Síce s tým najlepším úmyslom, ale s nedostatkom pravdivých informácií podľahla reklame a ďalej sa už nezaujímala napríklad o vplyv sóje na ľudský organizmus. Je naozaj potrebné, najmä v dnešných časoch, keď nás reklama neustále klame a marketingové triky nás oblbujú, použiť zdravý rozum a všetky možnosti, aby sme získali čo najviac informácií o tom, čo jeme, pijeme, dýchame. Ide doslova o život.
Vráťme sa k sóje. Po prvé nie je nijakým tajomstvom, že väčšina jej produkcie je GMO. Čiže geneticky modifikovaná. V mnohých krajinách už dávno varujú pred používaním sójových výrobkov v kojeneckej výžive, najmä u chlapcov. Obsahuje totiž priveľa rastlinného estrogénu. Ten ovplyvňuje iaj predčasné dozrievanie u dievčat, pretože dostávajú do seba dávky vhodné pre dospelých. V konečnom dôsledku to môže spôsobiť problémy s plodnosťou. Vedci zistili, že s konzumáciou sóje a produktov z nej súvisí aj predčasná puberta, skorá menštruácia, pomalé myslenie. Fytinová kyselina, ktorú sója obsahuje, spôsobuje znížené vstrebávanie železa a zinku. Tieto dva prvky sú podmienkou pre zdravý vývoj mozgu a nervového systému.
Výskumy na zvieratách dokázali, že fytoestrogény v sóji sú silnými endokrinnými narušiteľmi. Zvieratám počas testov inhibítory trypsínu zo sóje spôsobovali spomalený rast. Fytoestrogény ďalej spôsobujú poruchy vývojových štruktúr u chlapcov, chlapci vykazujú nižšiu úroveň mentálnej vyspelosti. Sójou kŕmené deti sú často hyperaktívne. V prípade Rastíka z nášho príbehu rodičia prikladali hyperaktivitu tomu, že sa narodil cisárskym rezom. V troch rokoch bol na kranio-sakrálnej liečbe, ktorá mu „napravila“ mozog. Chvíľočku bolo všetko lepšie, ale problémy po čase pokračovali tam, kde boli pred návštevou kranio-sakrálneho odborníka.
Sója a výrobky z nej nie sú nebezpečné len po narodení dieťaťa, ale už počas tehotenstva. Príjem fytoestrogénov počas tehotenstva môže mať už aj v malých dávkach nežiaduci vplyv na vývoj plodu. Prijímaním GMO stravy je ohrozené aj zdravie matky. Nadmerné množstvo fytoestrogénov v strave znižuje asimiláciu vápnika, železa, horčíka, zinku a medi. Kyselina, ktorá to spôsobuje (fytinová kyselina) sa nedá neutralizovať ani namáčaním alebo dlhým varením.
Ďalším zdrojom nebezpečenstva je spracovanie sóje, trebárs na tofu. Krehké bielkoviny sú počas vysokoteplotného a dlhodobého varenia príliš denaturalizované. Výsledkom takéhoto spracovania je vytvorenie toxického lysinoalanínu a vysoko karcinogénneho nitrosamínu. Inhibítory enzýmu trypsín v sóji môžu spôsobiť poruchy pankreasu. Sójové fytoestrogény narúšajú endokrinné funkcie. Nebezpečné je aj nadmerné zvyšovanie fytoestrogénu v súvislosti s užívaním antikoncepcie. Na prekrytie nepríjemnej chuti sa do sójových výrobkov pridáva celý rad ďalších „jedov“. Podľa posledných výskumov výrobky zo sóje obsahujú vysoké hladiny hliníka, toxického pre nervový systém a pre obličky.
Opäť sa budem opakovať, ak niečoho používate veľa, alebo niečo konzumujete často, čo znamená, že to na váš organizmus dlhodobo pôsobí, snažte sa o tom získať čo najviac relevantných informácií. Hovorí sa, že Číňania a Japonci konzumujú často a veľa sóje. Nie je to pravda. Navyše, konzumujú fermentovanú sóju. Pri fermentácii dochádza k neutralizácii toxínov. Z fermentovanej sóje sa vyrába tamari, tempeh, miso, nattto. Tieto výrobky sú v malom množstve zdravé. Nie je však dokázané, že fermentované sójové produkty zabezpečia dostatok vitamínu B12 vo vegetariánskej strave. Aj opak môže byť pravdou. Zložku podobnú vitamínu B12, telo nedokáže využiť a tak sa nedostatok B12 zvyšuje.
Početné štúdie vykonané na zvieratách potvrdili, že sója spôsobuje neplodnosť. Keďže znižuje hladinu testosterónu. Napríklad japonské ženy dávajú svojím mužom jesť väčšie množstvo tofu, ak chcú znížiť ich sexuchtivosť. Nedávna štúdia zistila, že ženy s najvyššími hladinami estrogénu v krvi, mali najnižšiu schopnosť racionálne myslieť. V niektorých štúdiách sa spája konzumácia nadmerného množstva tofu so zvýšeným výskytom Alzheimerovej choroby v neskoršom veku.
Aby bolo jedlo liekom a nie jedom musí sa konzumovať s láskou, vďakou a pokorou.
-
(vie)
Múdrosť na dnes
„Nevidíme, čo je možné, lebo fantazírujeme o nedosiahnuteľnom."