Tri jablká denne vás dokážu ochrániť pred chorobami
Prichádza jeseň a s ňou úroda kráľovského ovocia nášho podnebného pásma jabĺk. Aj keď sa na ne medzi horami exotického ovocia zabúda a mnoho ľudí dáva prednosť plodom s lepším PR, sú skutočným zázrakom z našich záhrad.
Podľa tradície čínskej medicíny dokáže telo naplno využiť iba
plody, ktoré dorástli v rovnakej krajine ako ono samo. Preto by sme nemali jablká
podceňovať.
Už tri jablká denne vás dokážu ochrániť pred
najväčšími strašiakmi jesene, ktorými je chrípka, kašeľ a nachladnutie. Sú
zdrojom množstva vitamínov,
minerálnych a stopových látok, ktoré udržiavajú telo v kondícii. Je
v nich cenný provitamín A, vitamín B, kyselina listová, ktorá je dôležitá
pre tehotné ženy, ako aj vitamíny C a E. Staré známe „céčko“ nás
chráni pred jesennými vírusmi a posilňuje imunitu, ale telo ho dokáže v
plnej miere vstrebať iba z ovocia a nie z tabletiek. V tomto bežnom a
dostupnom ovocí sa skrýva aj vápnik, fosfor, železo či horčík, ktoré pomáhajú
kostiam. Okrem toho jablko obsahuje aj dôležitý minerál draslík, ktorý pôsobí
na správnu funkciu obličiek a svalov. Zároveň je zdrojom nerozpustnej vlákniny, ktorá v žalúdku napučí
a napomáha vytvárať pocit sýtosti. So svojimi 60 kcl sú tak vynikajúcimi
pomocníkmi nie len pri ochrane zdravia, ale aj pri diétach.
Zároveň sú najlepším zdrojom pektínu, teda rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha z organizmu odstraňovať
ťažké kovy a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Jablká sú navyše bohaté na flavonoidy
a antioxidanty. Ktoré sú dobrou prevenciou rakoviny. Plne nahradia aj obľúbené
pilulky antioxidantov. Enzýmy v jablku priaznivo pôsobia na trávenie.
Črevnú mikroflóru udržiavajú v rovnováhe a šetria pankreas. Obsahujú
totiž látky podobné inzulínu.
Keďže majú vysoký obsah jablčnej a vínnej kyseliny, pomáhajú aj
pri trávení ťažších a mastných jedál. Pomáhajú udržať rovnováhu Ph v organizme
a ovocný cukor z nich upravuje hladinu cukru v krvi.
Jablká sú prospešné aj pre srdce, pretože pomáhajú odvádzaniu prebytočnej vody z organizmu.Podľa najnovších výskumov sú dokona schopné chrániť mozog pred Alzheimerom a Parkinsonom.
Najlepšie je jesť jablká priamo zo stromu aj so šupkou. V
čerstvom jablku sa pod šupkou nachádza 70% všetkých dôležitých zložiek, ako
vitamíny a polyfenoly, ktoré majú protinádorové účinky a samozrejme aj už
spomínaná vláknina. Preto by ste ich aj deťom mali iba umyť a nešúpať.
Vynikajúce sú na odšťavovanie alebo prípravu smoothies.Vhodné sú však aj na sušenie, varenie a pečenie, aj keď každý typ ďalšej, najmä tepelnej úpravy ich oberá o niektoré zo vzácnych látok.
Jediný komu jablká nerobia dobre sú ľudia so zvýšenou
citlivosťou na kyseliny a cukrovkári, ktorí si musia dávať pozor pri výbere
odrody, aby neobsahovala priveľa cukru.
Recepty z jabĺk:
Jablkové smoothie
Pre 1-2 osoby:
1
veľké jablko, zbavené semienok, nakrájané na kocky
1
šálka pomarančovej šťavy
1
hruška
1/2
šálky mrazených jahôd
1/2
šálky vanilkového sójového jogurtu
Všetky
prísady zmiešame v mixéri a na najvyššej rýchlosti mixujeme dohladka.
Jablká v župane
Potrebujeme stredne sladké malé jabĺčka a 2 lístkové cestá.
Lístkové cesto rozvaľkáme, popicháme nožom, nakrájame na štvorce s veľkosťou cca 8x 8 cm. Podľa počtu štvorcov budeme potrebovať polovice očistených jabĺk. Na miesto jadrovníka dáme lyžičku džemu, pudingu, tvarohu (podľa chuti), hrozienka a posypeme ich škoricou a mletými mandľami (orechmi). Rozvaľkáme druhé lístkové cesto, popicháme vidličkou, nakrájame na štvorce (rovnaký počet ako pri prvom ceste) a pozakrývame nimi naplnené jablká. Okraje pospájame, popicháme vidličkou, prípadne na vrchu vytvarujeme ozdoby pomocou noža. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme do zlatista. Ešte teplé koláčiky posypeme vanilkovým alebo škoricovým cukrom. Niekomu môžu zachutiť preliate medom.
Jablkový lekvár
Potrebujeme 2 kg jabĺk, 1 kg kryštálového cukru, 50 g sušených hrozienok, 40 g čerstvého zázvoru, 1 dl octu, rumovú príchuť, alebo rum.
Očistené jablká nakrájame na malé kocky, premiešame s octom a necháme stáť niekoľko hodín dobre prikryté. Potom pridáme cukor, premiešame a varíme. Keď sú jablká sklovité, ponorným mixérom ich chvíľu mixujeme, pridáme hrozienka alebo zázvor a ešte povaríme. Nalejeme do pohárov, obrátime hore dnom a necháme vychladnúť.
-
Natália Krížová
Múdrosť na dnes
„Nič neprekvapí ľudí viac ako zdravý rozum a jasné jednanie."