Štvrtok 13. marec, meniny má Vlastimil

Čo povieš, keď sa zima opýta: „Máš doma niečo proti kašľu?"

Práve som dostala mail, musím sa s ním s vami podeliť:

Ahoj, nezabudli ste, že je práve najvyšší čas nazbierať smrekové alebo jedľové výhonky. Čo povieš, keď sa zima opýta: „Máš doma niečo proti kašľu? Na uvoľnenie hlienov, na lepšie dýchanie?“

Tak neotáľaj a ešte dnes šup do lesa. Trhaj tak, aby stromčeku ešte nejaké výhonky zostali. Nebuď nenažratá, ak nebudeš príliš rozdávať z 5-litrového pohára budeš mať dosť sirupu na celú zimu.

Ako na to? Ja som to robila podľa tohto receptu. Vlani sme to dávali do kvalitného medu, tiež sa to osvedčilo. Tento rok sme dali do medu zázvor a pri príprave sirupu na kašeľ sme sa držali overeného receptu s cukrom. Dávali sme cukor z palmových kvetov.

Na výrobu sirupu zo smrekových výhonkov potrebujeme :
- mladé smrekové výhonky (alebo výhonky z jedle) ( približne do dĺžky 5 cm )
- trstinový cukor / obyčajný cukor / med
- bio citróny / ale môže byť aj bez citrónov

Postupujeme :

Mladé smrekové výhonky poriadne umyjeme, necháme na sítku odkvapkať. Veľký 5 litrový pohár naplníme nasledovne- vložíme približne 5 cm vrstvu výhonkov, posypeme cukrom, položíme 2 kolieska citrónu, postup opakujeme, kým nie je pohár plný. Jemne zalačíme.

Pohár uzatvoríme viečkom a postavíme ho na slnečné miesto. Necháme postáť minimálne 2-3 týždne, no môžeme i viac. Už na druhý deň sa začne tvoriť hustá šťava, ktorú napokon precedíme, zlejeme do fliaš a uložíme na chladné miesto, do tmavého priestoru, mimo slnečného svetla. Najlepšie v tmavých fľašiach.
Nami vyrobený sirup užívame ako prevenciu a na  liečbu kašľa – 1 lyžica ráno alebo na ochutenie čaju či nápojov. Sirup má veľmi príjemnú chuť a zamilujú si ho aj deti.

V ľudovom liečiteľstve boli známe liečivé sily mladých vetvičiek, šišiek a živice, ktoré obsahujú terpentínovou silicu. Tá rozpúšťa hlieny, čím uvoľňuje dýchacie cesty a uľahčuje vykašliavanie, zmierňuje reumu, tíši bolesti končatín a svalov. Mladé smrekové výhonky obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý odvádza z tela toxíny a posilňuje imunitu. Mladé smrekové výhonky môžeme nakrájať na drobno a dať na maslový chlebík namiesto pažítky. Chutí trocha kyslo. Výborné sa hodia aj do sardinkovej nátierky.

Krásny deň. Eva


smrekove_vyhonky_2

foto: wikipedia a ingrediencie.sk/



Múdrosť na dnes

„Kto chce hýbať svetom, musí pohnúť najskôr sám sebou."

Čítali ste už ?