Štvrtok 24. apríl, meniny má Juraj

Momordica - zdravie na jeseň

Na nedávnom Veľtrhu Beauty, Biostyl, Ezoterika som si kúpila zaujímavý čajík z horkých tekvičiek nazývaných Momordica. Konkrétne tento pochádza z Vietnamu, ale pestuje sa aj inde. Okrem iných vlastností je aj významným pomocníkom pri liečbe cukrovky, ochorení žlčníka. Ale napríklad klasická čínska medicína okrem spomínaných diagnóz tekvičky využíva aj na liečbu problematickej pokožky, sterility žien, anémiu, znižovanie horúčky. Využíva aj ich antibakteriálny a antiparazitický účinok a pôsobenie na znižovanie replikácie vírusov v bunkách, vrátane vírusu Herpes simplex.

A čo je v tomto období, keď vládne kašeľ, chrípka, nachladnutie najdôležitejšie, tekvičky sú účinnou prevenciou aj liekom pri detskom kašli a chrípke všeobecne.

Momordica - čaj z plodov horkých tekvičiek, pomáha ešte pri trávení, fungovaní pečene, čistení krv, liečbe obličiek. Pôsobí močopudne, pomáha znižovať hladinu tukov v krvi a zvyšuje tvorbu materského mlieka. Nálev z horkých tekvičiek osviežuje, prináša pokojný spánok a dokonca pomáha znížiť účinky alkoholu. Pravidelné pitie tohto čaju je prevenciou pred tvorbou žlčových kameňov a vzniku cukrovky. Obsahuje veľa železa, beta-karoténu a ďalších dôležitých prvkov, zlepšujúcich imunitný systém človeka.

Tekvičky pomáhajú pri obnove pankreatických buniek. Práve preto im veda momentálne venuje veľkú pozornosť.. Ukazuje sa, že zvýšená produkcia beta-buniek Langerhansových ostrovčekov pankreasu (slinivky brušnej) zlepšuje schopnosť produkovať inzulín.
Pitie čaju z horkých tekvičiek odporúča aj filipínsky Ústav zdravia ako jeden z najlepších bylinných liekov so schopnosťou pomôcť pri liečbe problémov pečene, liečbe cukrovky a AIDS.

Tento čaj nájdete často pod názvami Gohyah alebo Ampalaya, najmä ak pochádza z arabských krajín. U nás aj pod názvom Kukva.

KULINÁRSKA POCHÚŤKA

Tekvičky Gohyah majú prirodzene horkú chuť, ktorá je výrazná v polievkach a šalátoch pripravených z ich plodov. V Číne sa často pripravujú pochúťky z bravčového mäsa pražením s horkými tekvičkami. Indovia ich zvyknú nakladať do octu podobne ako my uhorky a špecialitou Srí Lanky je slávny sambal pripravovaný z horkých tekvičiek, kokosového mlieka a čilli papričiek. V Mjanmarsku (Barme) sa pripravuje zaujímavý šalát z horkých tekvičiek, cibule a cesnaku.

Nezrelé tekvičky sú veľmi horké vďaka obsahu momordicínu. To sa dá upraviť správnou kulinárskou úpravou, napríklad odstránením stredovej dužiny so semenami a nasolením.

momor2TEKVIČKY A AIDS

Posledné výskumy potvrdili dôležitú úlohu čaju Gohyah ako zložky špeciálnych diét určených na obnovu poškodeného imunitného systému. Preto sa odporúča užívať ho i pacientom, žijúcim s diagnózou AIDS. Pri testoch v skúmavkách extrakt z horkých tekvičiek inhiboval vírusy HIV vďaka proteínom alfa a beta-momarchorín a MAP-30 (Momordica anti-HIV proteín).

ČAJ GOHYAH
Čaj Gohyah (3-5 g) zalejeme vriacou vodou a lúhujeme cca 5 minút.
Môžeme ho piť aj vychladený s kockami ľadu, pomarančovým džúsom, medom a citrónom.

-

Podľa Magazínu BONSAJ A ČAJ spracoval Jakub Kríž

Autori fotografií: RNDr. Alena Ondejčíková, RNDr. Vladimír Ondejčík - Čajovňa dobrých ľudí a archív.


momordica

Spodná časť formulára

Múdrosť na dnes

„Nič neprekvapí ľudí viac ako zdravý rozum a jasné jednanie."

Čítali ste už ?