Poklady zo záhrad a trhov
Ovocie a zelenina obsahujú približne osemtisíc cenných zložiek, ktoré prospievajú nášmu zdraviu, urýchľujú látkovú výmenu a posilňujú imunitu. V prípade choroby síce dokonca ani najzdravšie jedlo nenahradí lieky, ale nepochybne podporuje medikamentóznu liečbu.
Kapusta – všeliek
- Šťava zo surovej kapusty zvyšuje obranyschopnosť, lieči žalúdočné aj dvanástníkové vredy a choroby hrubého čreva. Odporúča sa piť trikrát denne pol pohára kapustovej šťavy.
- Kvasená kapusta pomáha pri srdcovocievnych chorobách a reguluje trávenie. Odporúča sa jesť trikrát denne kyslú kapustu s olivovým olejom, cesnakom a petržlenovou vňaťou.
- Obklady z kapustných listov zmierňujú bolesti stavcov, hlavy, mechúra, obličiek a liečia kožné choroby. Obklady sa robia z 3-4 čerstvých listov (predtým odstráňte ich ,,nervy“ – zhrubnuté časti).
Šalát zlepšuje pamäť
Kyselina listová a vitamíny skupiny B, ktoré šalát obsahuje, zlepšujú činnosť mozgu, pamäť, koncentráciu a spánok. Šalát takisto zväčšuje tvorbu červených krviniek. Odporúča sa zjesť každý deň 150 gramov šalátu – napríklad s paradajkami a bylinkami.
Ananás – náš spojenec pri chudnutí
Ananás urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje ukladaniu tukového tkaniva. Počas redukčnej diéty je optimálne zjesť pol ananásu denne – jeden plátok pred každým (diétnym) jedlom.
Jahody zväčšujú sexuálny apetít
Obsahujú totiž mangán a pôsobia ako afrodiziakum. Takisto zrýchľujú látkovú výmenu a dodávajú organizmu vitamíny C a E, ktoré viažu voľné radikály. Stačí ich zjesť 20 dekagramov denne.
Jablká znižujú cholesterol
Regenerujú a prečisťujú organizmus, znižujú hladinu cholesterolu, obsah cukru v krvi a krvný tlak. Nie nadarmo sa hovorí, že kto zje dve jablká denne, nepotrebuje lekára.
Cibuľa – prírodné antibiotikum
Ochraňuje srdce a cievy, pretože zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu HDL, ničí baktérie a zmierňuje reumatické bolesti. Odporúča sa každý deň zjesť celozrnný chlebík s posekanou čerstvou cibuľou.
Mrkva chráni oči
Znižuje hladinu škodlivého cholesterolu, predchádza zápche, pomáha pri nedokrvení a oslabení organizmu. Okrem toho chráni zrak. Každý deň schrúmajte 2,5 mrkvičky alebo vypite pohár čerstvo vytlačenej šťavy.
Brokolica – pohonná hmota srdca a nervov
Aktivizuje látkovú výmenu, zlepšuje činnosť srdca, svalstva a nervov. Optimálne je zjesť raz týždenne 20 dekagramov krátko povarenej brokolice, dochutenej bylinkami a čerstvým cesnakom.
Zeler pre vystresovaných
Dodáva organizmu vitamíny skupiny B, také dôležité pre nervy a tým nám uľahčuje zbaviť sa stresu. Ak trpíte nadmerným stresom, pridávajte zeler do surových šalátov, alebo vypite denne pol pohára čerstvej šťavy.
Petržlen prebúdza apetít
Pomáha pri anémii, reumatizme a oslabení, pri nedostatku apetítu a tráviacich ťažkostiach. Neutralizuje škodlivé látky z cigaretového dymu. Pridávajte petržlenovú vňať do čo najväčšieho počtu pripravovaných pokrmov.
Pozor:
Tak ako v ničom netreba preháňať, ani pri konzumácii ovocia a zeleniny nezachádzajte do krajnosti, napriek tomu, že je leto.
---
(evi)
Múdrosť na dnes
„Radosť, ktorá nie je zdieľaná, zomiera mladá."